Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Νάξος, τα ιερά του Διονύσου και της Δήμητρας

Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας στο Γύρουλα Σαγκρίου - Photo: http://naxos.travelfind.gr/

Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο, αφθονούν τα μνημεία της αρχαιότητας, που φανερώνουν το αξιοζήλευτο παρελθόν του νησιού, την οικονομική και καλλιτεχνική ακμή του κατά τους Ιστορικούς Χρόνους.

Λαμπρά δείγματα της μνημειώδους μαρμάρινης αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στη Νάξο κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους αποτελούν τα λείψανα δύο μεγάλων ιερών, του Διονύσου στη θέση «Ύρια», πλησίον της πρωτεύουσας, και της Δήμητρας, κοντά στο Άνω Σαγκρί, στην ενδοχώρα του νησιού.

Δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο το γεγονός ότι σε ένα νησί που εξακολουθεί να έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή και αναπτυγμένη κτηνοτροφία, τα δύο προαναφερθέντα ιερά ήταν αφιερωμένα στο Διόνυσο, θεό της γονιμότητας και της ευφορίας, και τη Δήμητρα, θεά της γεωργίας.


Ναός του Διονύσου στα Ύρια - Photo Copyright © wondergreece.gr

Η θρησκευτική δραστηριότητα στην περιοχή του ιερού του Διονύσου, νότια - νοτιοανατολικά της Χώρας Νάξου, ξεκινά από τους Μυκηναϊκούς Χρόνους (1300 π.Χ.). 

Στην ίδια θέση («Ύρια») και με τον ίδιον προσανατολισμό εντοπίστηκαν τέσσερις διαδοχικοί ναοί (σε αλλεπάλληλα στρώματα), που τεκμηριώνουν τη δημιουργία της ναξιακής αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 9ου-αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα π.Χ. 

Ο τελευταίος ναός του Διονύσου (αρχαϊκός ναός ιωνικού ρυθμού, που επισκευάστηκε κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους) μετατράπηκε σε παλαιοχριστιανική βασιλική τον 5ο αιώνα. 

Στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Διονύσου έχουν πραγματοποιηθεί αναστηλωτικές εργασίες. Σε μικρή αίθουσα θα δείτε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και μακέτα των ναών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: