Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Το National Geographic αποθεώνει τη Θόλο της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς

Όπως κάθε χρόνο, το περιοδικό της κοινότητας του National Geographic δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς. Ανάμεσα στα πορτρέτα άγριας φύσης και ζωής, μέσα στις επιλογές του από εντυπωσιακά τοπία και ανθρώπους, ένα αρχαιοελληνικό τοπίο αναδεικνύεται από το παρελθόν.

"Το λυκόφως λούζει το ιερό της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς" είναι η λεζάντα της λήψης του Vincent Musi που χάρισε στην Ελλάδα μια αναφορά στις πενήντα κορυφαίες φωτογραφίες του 2016.

"Η Θόλος είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο των Δελφών, που δεσπόζει στο ιερό της Αθηνάς Προναίας ανάμεσα στο νεότερο ναό της Αθηνάς και στο θησαυρό των Μασσαλιωτών" αναφέρει η αρχαιολόγος Δρ. Έ. Παρτίδα.

"Πρόκειται για αριστούργημα της κλασικής αρχιτεκτονικής, του οποίου, όμως, αγνοούμε τη χρήση. Έχει συσχετισθεί με χθόνια λατρεία, ωστόσο, ο περιηγητής Παυσανίας, που είδε τα ερείπιά του το 2ο αι. μ.Χ. δεν το μνημονεύει ως ναό.

Το εντυπωσιακό κυκλικό κτήριο χρονολογείται στο 380 π.Χ. Όπως μαθαίνουμε από το Βιτρούβιο, υπεύθυνος αρχιτέκτονας για την κατασκευή της Θόλου ήταν ο Θεόδωρος από τη Φώκαια ή τη Φωκίδα, ο οποίος, μάλιστα, είχε γράψει και βιβλίο για τον τρόπο οικοδόμησής της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: